POŠALJI SMS Zmajko Portal: Ova biljka ima ljekovito svojstvo a pomoći će vam u mnogim bolestima

Ova biljka ima ljekovito svojstvo a pomoći će vam u mnogim bolestima

 Metvica ima dugu ljekovitu povijest, najviše u oblažavanju grčeva, probavnih poremećaja, vrućine u želucu, iritabilnih crijeva, nadutosti... što je u izravnoj vezi s njenim svojstvom hlađenja. Zato ju je poželjno piti kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa. Ono što hladi umiruje ono što vrije, pa tako metvicu dovodimo u vezu sa smirivanjem i opuštanjem.



Njen čaj možete piti cijele godine, a kao osvježavajući napitak preporučuje se ljeti. Tada čaj poslužite ugodno rashlađen, s kriškama ili kapima limuna, a možete dodati i malo meda ili drugog prirodnog zaslađivača. Zbog ugodna okusa, listićima metvice možete ljeti blago aromatizirati i običnu vodu. U kalupe s vodom stavite listiće, smrznete ih, pa tako ukrašene kockice leda, osim što prekrasno izgledaju, odišu finim mirisom mentola. Ako želite snažniju koncentraciju okusa, suhe listove prelijte vrućom vodom, a potom čaj ohladite, po želji razblažite vodom i za tren oka ćete dobiti iznimno ukusan hladni čaj. Prirodan. Uh, i kako ukusan!




Korištenje: Najučestalije u obliku čajeva, tinktura, ulja. Mogu se koristiti i svježi i suhi listovi
Djelovanje: Diuretik, relaksant, karminativ
Kontraindikacije: Nemojte je piti u slučaju: trudnoće, žučnih kamenaca, GERB-a


5 JEDNOSTAVNIH RECEPATA


1. GLAVOBOLJA
 Balzami i eterična ulja metvice ugodno djeluju već samim nanošenjem na kožu. Blago utrljavanje u područje glave i vrata pridonosi opuštanju i smirivanju glavobolje.

2. AKNE, NJEGA KOŽE
 Metvica umiruje nadraženu kožu, liječi bubuljice, akne, ublažava iritacije... Skuhajte blagi čaj (žličica suhe metvice na 3 dl vode) te mlakim čajem isperite lice.

3. INHALACIJA
 Metvica smiruje kašalj, djeluje na respiratorni trakt i astmu. Skuhajte čaj u većoj posudi te je koristite kao parnu kupelj. Udisanje pare povoljno djeluje na dišne putove i smiruje kašalj.

4. PROBAVNI TRAKT 
Zbog poticanja probave i umirivanja trbušne napetosti ajurvedska kuhinja dodaje metvicu u brojna jela. Pokušajte i vi. Ako vam je ideja previše egzotična a imate problema s nadutosti i probavom, barem prožvačite listiće metvice nakon jela. Usta će vam biti puna svježine, a želudac, crijeva i trbuh zahvalni na lijeku.

5. VODICA ZA ISPIRANJE USTA Zbog antibakterijskih i svojstava hlađenja, metvicom možete njegovati usnu šupljinu, zube i desni. Postupak je jednostavan - dvije žličice metvice ostavite u 3 dl vruće vode 20-ak minuta. Ocijedite, ohladite i time ispirite usta.


Izvorno: Sensa


Nema komentara:

Objavi komentar