Čaj i sirup od lovorovog lista
*Lovorov list je od davnina poznat kao vrhunski začin koji jelima daje bogatiju aromu, ali je takođe poznat kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički.
Listovi lovorovog lista
Listovi ove drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja, bogati su mnoštvom minerala, te vitaminima B koji su čovjeku važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad živaca i mišića.
Listovi lovora se koriste prilikom liječenja probavnih i kardiovaskularnih smetnji, reume te kod liječenja nervoze i nesanice.
Eterično ulje lovora savršeno je za inhalacije, a veoma je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada.
Čaj od lovora
Ukoliko želite da spremite čaj, uradite to na sledeći način:
3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na što manje komade, ili još bolje nasjeckajte, zatim ih prelijte sa 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.
Maknite ih sa vatre i ostavite tako 10 minuta poklopljeno i zatim procjedite.
Kada se čaj malo ohladi, dodajte jednu kašiku limunova soka i 1-2 kašike domaćeg meda.
Dnevno pijte 2-3 šolje ovog čaja.
Lovorov sirup
Pripremite 6 svkežih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika smeđeg šećera ili meda, i 1 limun.
Stavite vodu na šporet, a kada voda provri, dodajte lovorovo lišće i poklopite, to kuhajte 6-10minuta.Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu.
Dodajte smeđi šećer ili med i iscjedite limun. Sve dobro promješajte dok se šećer ili med skroz ne otopi
Uzimajte 1-3 kašikice sirupa dnevno(možete koristiti hladan ili topao).
Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici.
Tako može stajati nekoliko dana a zatim posle napravite ponovo sirup po potrebi.
Nema komentara:
Objavi komentar